Over ons

De Zeedijk

& de Haven van Texel

Midden in ‘hartje Amsterdam’ vindt u restaurant de Haven van Texel. Het restaurant is gelegen op de hoek van de Zeedijk en de Oudezijds Voorburgwal. Een buurt met een rijke historie. Honderden jaren van wereldhandel en welvaart hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de Nederlandse hoofdstad. De grachtenpanden doen u terug denken aan de tijd van de VOC.

 

Het pand is opgericht in de 16e eeuw en lag middenin de middeleeuwse stadswijk. Tot de 17e eeuw was deze buurt een van de meest respectabele wijken waar men kon wonen. In de 17e eeuw verhuisde de rijke kooplieden richting de Herengracht. Zij maakten plaatst voor een uitgaansgebied voor zeelieden. In de 19e eeuw namen de horecagelegenheden toe, maar in deze tijd ontwikkelde zich ook de ‘hoerenbuurt’ van Amsterdam. Rond 1970 was de buurt een van de meest beruchte stukjes van Amsterdam. Een van de redenen hiervoor was dat er wel geld werd verdiend maar nooit werd geïnvesteerd. De buurt verpauperde en werd een waar walhalla voor drugslieden. Een no-go-area was dan ook de beste term om deze buurt te omschrijven. Voor de gewone burger was wandelen over de Zeedijk een groot risico, de kans op een beroving was dan ook erg groot. Er was nauwelijks toezicht van de politie.

 

In 1985 werd in overleg met de gemeente Amsterdam de NV Zeedijk opgericht. Zij kochten panden aan met als doelstelling het opknappen maar ook opschonen van de Zeedijk en omliggende straten. Na veel opknapacties was de buurt aardig opgeschoond en drugsvrij. Tegenwoordig wordt de Zeedijk en zijn aangrenzende straatjes een van de gezelligste ‘dorpen’ van Amsterdam genoemd.

 

Meer dan 20 jaar geleden zijn Chris en Brigitte de nieuwe eigenaren geworden van de Haven van Texel. Samen met dochter Larissa en hun personeel hebben zij er een prachtige zaak van weten te maken. De naam van het restaurant hebben zij behouden, samen met haar unieke karakter. Een gezellig restaurant-café in het hartje van Amsterdam waar u dagelijks kunt genieten van heerlijke en verse producten, verwerkt in prachtige smaakvolle gerechten met een Texels tintje.